![](https://static.wixstatic.com/media/7d5508_f9d171a60bd146b08fdec72f709d035c~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_980,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/7d5508_f9d171a60bd146b08fdec72f709d035c~mv2.jpg)
העסק "מצליח" אבל אתם חנוקים? אתם מתקשים למצוא מימון כדי לספק את הזמנות הלקוחות? כנראה שאתם לא מנהלים נכון את תזרים המזומנים; כך תעשו זאת נכון
ניהול תזרים מזומנים הוא ניהול הפער בין הכסף אותו עסק אמור לקבל מלקוחותיו, לבין הכסף אותו הוא חייב לשלם לספקיו. עסקה יכולה להיות רווחית מאוד, אך אם אין לחברה את המזומנים הנדרשים על מנת לשלם לספקים ולעובדים שלה בטרם תקבל את התמורה בעבורה, היא לא תהיה מסוגלת להוציא אותה לפועל.
לא מעט פעמים אני שומע תלונה בנוסח הבא: "כרגע קיבלנו הזמנה עסיסית מלקוח שאנחנו מחזרים אחריו כבר שנתיים. אנחנו צריכים להזמין קונטיינר של חומר גלם מסין מייד על מנת לייצר את ההזמנה, אלא שהספק דורש תשלום במזומן ואין לי שקל פנוי כדי לשלם לו". תלונה כזו חושפת בעיה בתזרים מזומנים. עסק שאין לו יכולת לשלם במזומן על ההתחייבויות השוטפות שלו לא יוכל לצמוח, ולכן תכנון תזרים מזומנים הוא המפתח לקבלת החלטות עסקיות נכונות ורווחיות וצריך לעמוד בראש סדרי העדיפויות של כל בעל עסק.
על מנת לנהל תזרים מזומנים בצורה נכונה חשוב לזכור את הכללים הבאים:
1. המזומן לא מגיע לבד לחשבון הבנק. חשוב לעקוב אחריו, לבקר אותו ולדאוג לאסוף אותו. ניהול תזרים המזומנים צריך להיות כלל ברזל בניהול שוטף של העסק ולכן חשוב לאסוף את כל המידע הרלוונטי לגביו. היתרונות הבולטים בניהול תזרים מזומנים הם יכולת תכנון, השקעה לטווח ארוך, צמצום התלות בהלוואות בנקאיות ויכולת חיזוי עתידי של ביצועי החברה.
2. לעולם אל תישארו בלי מזומנים. ההגדרה של כישלון עסקי הוא הישארות בלי מזומנים. עשו כל מה שצריך כדי שזה לא יקרה לכם. Cash is King. חשוב להכיר בכך שתזרים המזומנים הוא זה ששומר את העסק חי. נהלו את תזרים המזומנים שלכם בקפידה שהוא ראוי לה. הוא אינו סלחני אם לא תעשו זאת. זכרו כי ללא מזומנים העסק לא יתקיים. תמיד תישארו נזילים ותשאירו רזרבות לניצול הזדמנויות ופתרון בעיות. בכל יום אנו מקבלים פניות מעסקים טובים ש"נתקעו" בלי 50,000 שקל או 100,000 שקל שחסרים להם לכמה ימים. בסופו של דבר, מצליחים לפתור את הבעיה, אבל תמיד יש לה עלות גבוהה: דחיית תשלום לספק ופגיעה במוניטין, קבלת הלוואה לטווח קצר עם חריגה מהמסגרת בריבית גבוהה, או ויתור על הזדמנות עסקית בגין העדר מקורות לממן אותה.
3. דעו את תחזית תזרים המזומנים הצפויה לחצי השנה הקרובה. ענו לעצמכם על השאלה האם אתם יודעים מהו תזרים המזומנים הצפוי בעוד חצי שנה? התשובה לשאלה הזאת מראה האם אתם מנהלים את העסק או העסק מנהל אתכם. במרבית החברות, ניהול תחזית תזרים מזומנים לחצי השנה הקרובה הינו הטווח האידיאלי מבחינה של עלות-תועלת. תחזית התזרים מפרטת את כלל התשלומים והתקבולים הצפויים במשך התקופה, בהתאם למועדים בהם הם צפויים להתרחש. תחזית תזרים מזומנים מסודרת מחזקת את הביטחון בחוסנה של החברה בקרב הבנקים, הלקוחות והספקים של החברה, כמו גם אצל מנהליה. תזרים המזומנים נחשב בעיני מומחים לאינדיקטור אמין יותר למצב החברה מאשר דו"ח רווח והפסד עקב היותו חשוף פחות למניפולציות חשבונאיות.
4. היו מודעים לבעיות תזרים בזמן אמת. בעיות תזרים לא צצות משום מקום. תתפלאו לדעת כמה עסקים קטנים נכשלו רק משום שהבעלים שלהם לא היו מודעים לבעיות התזרים בזמן שבו עדיין יכלו לעשות משהו בנידון. ניתן לבצע תכנון כזה של תזרים מזומנים בעזרת תוכנות ממוחשבות הקיימות בשוק וקלות לתפעול כמו קבצי אקסל למיניהם אשר בעזרתם ניתן לבצע את התחשיב ולסכם את מצב המזומנים בעסק.
5. דעו מהי יתרת המזומנים הנוכחית. אין דבר חיוני יותר מאשר לדעת מהי יתרת המזומנים הנוכחית שלכם. אפילו המנהל המנוסה ביותר יכשל בקבלת החלטות עסקיות אם הוא ישתמש בנתוני תזרים לא מדויקים או חלקיים. זהו הדבר הבסיסי ביותר וזו הסיבה שבגללה גם אנשי עסקים מנוסים נכשלים לעיתים בקבלת החלטות.
אחד המקרים בהם נתקלתי לאחרונה הוא של לקוח שלנו, קבלן עבודות עפר, שניגש למכרז של מע"צ לסלילת כביש. לצורך המכרז נדרש הקבלן להעמיד ערבות מכרז בסכום של מיליון שקל. כביטחון לערבות, דרש הבנק שלו חצי מיליון שקל פיקדון במזומן. ביום בו ניגש הקבלן להוציא את הערבות (כמובן זה היה היום האחרון להגשת המכרז) הוא גילה כי תקבול מלקוח אחר בסך מאתיים אלף שקל שהיה אמור להיכנס לחשבון הבנק שלו יום לפני כן לא הגיע ולכן אין לו מספיק כסף כדי להעמיד ביטחון למכרז. הקבלן לא ניגש למכרז ומשאבי זמן וכסף שהשקיע בעבודת ההכנה למכרז ירדו לטמיון. בדיעבד התברר כי מנהל המכירות שלו ידע כבר שבועיים לפני כן שהכסף יתעכב בחודש.
6. הקפידו על העדכון היום-יומי של מערכת הנהלת החשבונות שלכם. המפתח לשמירה על תזרים מזומנים מדויק הוא שמירה על מערכת ניהול חשבונות עדכנית ברמה יום יומית. כך, יהיו לכם המספרים שאתם צריכים כשאתם צריכים אותם.
7. עשו את העבודה של היום היום, או דאגו לכך שמישהו יעשה אותה במקומכם. אספו באופן שוטף וסדיר את כל המידע הרלוונטי בנוגע למזומנים: תנאי תשלום, מוסר תשלומים של הלקוחות, תחזית מכירות ועוד. הדבר דורש פינוי של זמן, יכולת ניתוח וצורך לשים לב לפרטים. לכן, רצוי למנות עובד שיקדיש את זמנו ומרצו לכך. כך אתם מנטרלים את דאגות התזרים ויכולים לפנות זמן לטפל בלקוחות ולהרוויח עוד כסף.
8. התאימו בכל יום את תחזית יתרת הפתיחה והסגירה בתזרים המזומנים למצב הממשי בחשבונות הבנק ועדכנו את מועדי התקבולים והתשלומים הצפויים. מועדי התשלומים יכולים להיות צפויים מכיוון שהם מתבצעים בתאריכים קבועים כמו שכ"ד, מע"מ, משכורות וכו'. התקבולים עלולים להידחות ולכן בכל יום יש להתאים ולעדכן את תחזיות הפתיחה והסגירה בתזרים המזומנים למצב הממשי בחשבונות הבנק.
9. אל תנהלו את תזרים המזומנים דרך דפי חשבון הבנק. חשבון הבנק ותזרים המזומנים הם שני דברים שונים. לעיתים נדירות הם יהיו זהים. אל תבלבלו בניהם. כל ניסיון לנהל את תזרים המזומנים ע"י דפי חשבון הבנק דינו כישלון. תזרים מזומנים מנהלים דרך מערכת הנהלת חשבונות מעודכנת ברמה יומית. בהרבה עסקים קטנים בעל העסק אף מנהל "מחברת תזרים" בו הוא "מבקר" את תוכנת הנהלת החשבונות כי בתזרים מזומנים אין מקום לטעויות.
Comentários